Picture
Pirms pusotra gada man bija iespēja piedalīties izdevniecības "Zvaigzne ABC" rīkotajā fantāzijas, fantastikas un šausmu stāstu konkursā "Sapņu laiks", un ir izgadījies tā, ka divi mani stāsti ir iekļuvuši starp 16 finālistiem, kuri tikuši publicēti grāmatā "Purpura karaļa galmā", kas tikko ir iznākusi un atrodama arī grāmatnīcu plauktos. Iesaku to iegādāties visiem attiecīgā žanra cienītājiem, un tas nav tikai pienākuma vai pieklājības pēc, kaut gan arī šādu motīvu vadīts tas būtu jauks žests atbalstot iespēju arī turpmāk notikt šādiem konkursiem un tikt publicētiem darbiem. Uzskatu, ka grāmata tiešām ir pavadītā laika vērta, bet par to sīkāk turpmākajā apskatā.



Saņemot savu grāmatas autoreksemplāru, beidzot iepazinos arī ar citu autoru, kolēģu, konkursantu darbiem. Šajā grāmatā ir publicēti arī divi mani stāsti - "Glābiņš" un "Ēšanas traucējumi" -, ko saprotamu iemeslu dēļ objektīvi novērtēt nespēšu. Tomēr pārējo autoru darbi patīkami pārsteidza, vēl jo vairāk tāpēc, ka šo grāmatu lasīju uzreiz pēc Umberto Eko "Fuko svārsta", kas savā intelektuālajā līmenī, daudzslāņainībā un meistarībā ir viena no manām mīļākajām grāmatām. Taču "Purpura karaļa galmā" nelika vilties.

Kopumā 16 daudzveidīgi stāsti, kas katrs ar savu pasauli, sižetu un stāstīšanas manieri rosina savādākas domas un ļauj ieskatīties tālāk par parastiem notikumiem parastā fantāzijas pasaulē. Daudzos stāstos vairāk par notikumu virkni ir apskatīts kāds realitātes aspekts vai ideja, kam ir krietni dziļākas saknes par virspusēju sižetu. Varbūt tāpēc stāstu īsais formāts, kas neprasa pamatot visu, vairāk vedina meklēt saistības un lasīt starp rindiņām. Tieši tā man šķita šīs grāmatas burvība, jo katrs var lasīt "pa savam", iedziļinoties tik, cik to vēlas. Stāstu daudzveidība ļauj atrast katram to, kas sirdij tuvāks gan fantāzijas, gan fantastikas, un neliela uzkoda arī šausmu literatūras cienītājiem. Cenšoties pārāk "nespoilot", lai nebojātu lasīšanas prieku, īss komentārs par katru stāstu.

Kvarku pavēlnieks - Savdabīgs, varbūt nedaudz atsvešināts darbs ar negaidītu sižeta pavērsienu jau sākumā, kas šķietami ievirza lasītāju fantāzijas pasaulē, tomēr jau pavisam drīz pagriežot visu otrādi. Šis stāsts kā pirmais grāmatā publicētais, iezīmē taciņu, ka viss nebūs tā, kā sākumā šķiet. Par īsto Kvarku pavēlnieku gan gribētos saukt Vecīti, jo tieši viņš izdomāja, kā atrisināt galveno problēmu. 

Cūka - Stāsts ar savu īsumu un precīzo nobeigumu nenoliedzami atstāj pēcgaršu, kas piedienas šausmu stāstam. Šausmām nav jābūt pārdabiskām, jo šeit ir apvienots skarbs sociālais aspekts ar nedaudz pretīgumu. Bet lai tas nebiedē - stāsts žanru attaisno pavisam noteikti.

Punkts pie apvāršņa - šis stāsts varētu būt epizode plašākā laika virpulī. It kā ne pārāk sarežģīts fantastikas sižets ir tikai viena daļa, kas iepakota pavisam citā sižetā. Patīkami un interesanti.

T-persona - Mārketinga ironiskā maska visā tās krāšņumā, cilvēku savtība un iedomība. Lai cik skumji nešķistu, arī mūsdienās ir iespējams izdzīvot līdzīgu sižetu, kas stāstā ir atklāts interesantā nākotnes perspektīvā.

Zemes smarža - Stāsta sākums nesolīja tik interesantu un uzrunājošu ideju. Absolūti netraucēja tas, ka viss nav izstāstīts, jo tas nav zinātnisks referāts, kur viss ir jāpamato. Kaut kas var vienkārši būt, jo ir - tā ir fantāzijas priekšrocība. Viens no man mīļākajiem stāstiem šajā krājumā, kas gan veiksmīgi iezīmēja noskaņu, gan atstāja vietu pārdomām. 

Kaimiņiene - Stāsts, kas pastāsta maz, bet iedod ieskaņu kaut kam lielākam - vai tas būtu stāsta turpinājums no autora puses vai pēcgarša no lasītāja puses, kas ar nedlieluapkārtējās vides palīdzību vai iztēli var pārvērsties par diezgan biedējošu ainu.

Nemiera gars - Mazliet krāsaināks nenovēršami pelēkās nākotnes atspoguļojums. Interesanti apvienota cilvēku nevēlēšanās neko darīt un tomēr kāre pēc sajūtām, emocijām. Stāsts, kurā galveno lomu spēlē ieskicētā pasaule un noskaņa, nevis sarežģīts sižets.

Ledus - Cilvēka vēlme pēc otra, pēc silta pleca, pēc sapratnes un atbalsta. Lai arī stāsts norisinās tālā nākotnē un tālu no mūsu ierastās vides, tas ir ļoti saprotams un izdzīvojams jebkuram no mums.

Krātiņš - Ļoti jauks sižeta pavērsiens. Interesanta pasaule, kurā noteikti varētu risināties arī kāds garāks stāsts, lai arī sižets veiksmīgi attēlo visu epizodi arī stāsta formātā.

Stāsts par kādām beigām - Skumjš, realitātei tik pietuvināts stāsts, ka pat salīdzinoši lielā fantāzijas deva nespēj likt abstrahēties no skumjās patiesības. Un tomēr drūmajai, pelēcīgajai noskaņai cauri vijas cerības un mīlestības pavediens.

Kritusī zvaigzne - Lielisks stāsts, kas ļauj paskatīties uz dažādām sabiedrībā valdošajām reliģijām, pārliecībām un to ironisko absurdumu. Kā uz pieņēmumiem un cilvēku alkām kaut kam ticēt rodas mīti un leģendas.

Riannonas turnīrs - Ļoti vijīgs un patīkams stāsts, kas atstāj ne tikai labu pēcgaršu, bet prasa ieslēgt nākamo sēriju par tālākajiem piedzīvojumiem. Varbūt tāpēc, ka pats stāsts ir tik piesātināts ar pozitīvo, ka kulminācija krasi neatšķiras no pārējā stāsta, rodas iespaids, ka tas ir gabaliņš no lielāka darba. Arī šis stāsts ierindojās starp maniem favorītiem.

Snaudas eksperts - Cik vērtas ir cilvēku dzīvības, kaut vai noziedznieku, lai iegūtu kāroto? Vai tehnoloģijas, kas atvieglotu dzīvi vienai sabiedrības daļai, cena ir mērāma citas sabiedrības daļas dzīvībās? Sākotnēji ne līdz galam izprotamais sižeta pavērsiens izrādās absolūti racionāls lēmums testēt sistēmu multiplayer režīmā. 

Purpura karaļa galmā - Bezgalkrāšņa, daudzslāņaina alegorija dzīvei, jo mēs katrs sevi varam iedomāties kādā no varoņu vietām - raganas, karaļa, āksta vai bruņinieka. Prasmīgi savirknētie apraksti stāstu paceļ augstāk par sižetu, liekot lasītājam nevis skatīties ārpus loga, bet tieši iekšā - sevī. Un pakāpjot pāri tik tiešām līdzībām, mēs katrs alkstam pabeigt savu gleznu un mums katram pietrūkst savas Uguns raganas. Katram savādāk un tomēr visiem līdzīgi. Lielisks nobeigums lieliskai grāmatai!

Zvaigznes un atzīmes nelikšu, jo, lai tam būtu objektīvs pamatojums, būtu jābūt skaidri definētai skalai vai citiem grāmatu apskatiem, ar kuriem salīdzināt. Taču pēc grāmatas izlasīšanas esmu patīkami pārsteigta un labi izklaidēta, un noteikti labprāt pārlasīšu mīļākās epizodes. Ļoti gribētos cerēt, ka tiks rīkoti vēl šādi konkursi, kas ļauj sevi parādīt arī autoriem, kas ar rakstīšanu nenodarbojas profesionāli, jo domāju, ka vismaz daļai autoru ir potenciāls turpināt šos vai citus sižetus turpmākos stāstos vai pat garākā formātā. 



Leave a Reply.